Tesco akciós újság volt a nyitja az igazi magyaros vendéglátásnak

A magyar néplélekben mindig is jelen volt egyfajta kettősség, egy bipoláris tudat azzal kapcsolatban, hogy kit látunk szívesen és kit nem. A vendéglátásnak, mint oly sok már kultúrában, nálunk is nagy hagyományai vannak, sőt, a vendégszeretetre vonatkozóan is nagyon sok íratlan szabály van érvényben. A vendég nem maradhat éhes-szomjas, a vendég nem fázhat, szórakoztatni kell, beszélgetni kell vele, érdeklődni a hogyléte felől, és ha úgy van, akkor a végén még útravalót is kell a nyakába kötni. Ha pusztán a néphagyományokat nézzük, akkor kevés az olyan kötetlenül és önzetlenül vendégszerető népség, mint a miénk, még a meséink is tele vannak olyan motívumokkal, fordulatokkal, ahol vendégségről, vendéglátásról van szó. Gyanítom, hogy ennek lehet némi köze a szintén ránk jellemző fennhéjázáshoz, túlzáshoz, hiszen még a szegény portákon is gazdagon el szokás látni a betérő vándort. Értsd, hogy értem: nem baj, ha utána három napig nem jut falat az asztalra, de jó hírünket kell, hogy vigyék, hogy nálunk nincs semmi gond.

Másfelől viszont ott volt mindig is egyfajta zsigeri idegengyűlölet, amit igazából nem is nagyon lehetne semmivel megmagyarázni, egyszerűen csak úgy van, és kész. Nem szeretjük a külföldről ide látogatókat, a letelepedőket, nem szeretjük a máshogy gondolkodókat, sőt, sokan még a szomszéd utcában lakókat is utálja, ha véletlenül felé tévednek. Ok nem feltétlenül van az efféle gyűlölködésre, a legtöbbször mindössze annyi alapja van, hogy “az uram látta, hogy hallották”, de ez pontosan elegendő ahhoz, hogy kialakuljon az előítélet. Az egyik leggonoszabb, legrosszindulatúbb szólás-mondás a magyar népnyelvben a “Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.”, hiszen rögtön azt feltételezi, hogy biztosan van valami disznóság a dolog hátterében, különben nem kelt volna szárnyra a híresztelés. Ilyen közegben igazán nehéz kívülállóként érvényesülni, különös tekintettel a vidéki részekre, hiszen városokban, különösen a fővárosban rengetegféle kultúra keveredik. Ezért volt különösen érdekes külföldieket vendégül látni, és ebben nagy segítségemre volt a Tesco akciós újság, hiszen mifelénk nem sok egyéb vásárlási lehetőség van.

A feleségemmel már eléggé vidéken lakunk ahhoz, hogy az itt lakók az igazi, falusi néplélek szerint éljenek, de még elég közel ahhoz, hogy be tudjunk járni a fővárosba dolgozni. Ez a helyzet, sajnos a környéken eléggé korlátozottak a munkavállalási lehetőségek, és közel sem fizetnek olyan jól, hogy abból tisztességesen meg tudjunk élni. Azonban amíg a városban hozzászoktunk ahhoz, hogy nem kell kimondottan sokan menni egy-egy bevásárlásért, addig itt a település túlsó végén van egy Tesco, és azon kívül szinte semmi egyéb, leszámítva néhány aprócska vegyesboltot. Még így is szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a környező településeken még ennyi sincs, sőt, ott hely buszjárat se poroszkál, tehát ha valaki el szeretne menni egy alaposabb bevásárlásra, akkor jó, ha a fél napját szabaddá teszi. Persze annak ellenére, hogy itt van az áruház a falu másik végén, Tesco akciós újság még véletlenül se kerül soha a postaládánkba. Pedig néha azért jó lenne tudni, hogy éppen mi van kedvezményes áron, elég sokat segítene.

tesco akciós újság

Valamiért mi vagy kimaradunk a szórásból, vagy az üzletláncnak nem áll érdekében a helyieket magukhoz csábítani, mert aki itt él az úgyis elmegy és látja, hogy mi a helyzet, de amíg például az anyósomékat elárasztják akciós újságokkal, addig mi egy darabot se kapunk soha, Furcsa dolgok vannak néha, ez tagadhatatlan, mindenesetre sokszor megesett, hogy csak ott helyben szembesültünk a helyzettel. Már csak azért sem lenne baj, ha hozzánk is érkezne Tesco akciós újság, mert így az előre tervezésben is jócskán ki lennénk segítve. Például a múltkor, amikor a húgom és a sógorom jöttek először hozzánk látogatóba, csak a vakszerencsén múlt, hogy nem sültünk fel rendesen. A Húgom Írországban él, ott is ment férjhez, és nagyon nehezen vette rá a sógoromat, hogy egyszer Magyarországra is ellátogassanak. A srác elég bizalmatlan, sőt, a Kelet-Európaiakkal szemben meglehetősen előítéletes (itt vélek felfedezni némi közös vonást), és már két éve egybekeltek, mikor végre rá lehetett venni, hogy kicsit megismerkedjen a neje gyökereivel is. Minket pedig az a megtiszteltetés ért, hogy elsőként hozzánk látogatnak el, hogy a sógor egy kicsit akklimatizálódjon, és nagyjából felkészüljön lelkileg az apósával-anyósával való találkozásra.

Velünk azért is szerencséje volt, mert én jól beszélek angolul, a feleségem is elboldogul, a szüleim viszont már más esetek. Apám régen tudott, de szerintem sokat felejtett, anyám pedig soha életében nem tanult, szóval lesz némi nyelvi hézag. De a nejemmel a fejünkbe vettük, hogy egy kicsit felkészítjük a fiatalembert az itteni szokásokra, és különösen a magyar gasztronómiára. A hagyma, a fokhagyma, a szalonna, a paprika és néha az erős biztos, hogy elsőre kicsit furcsa lehet olyasvalaki számára, aki a kontinentális és hazai konyhához van szokva, így aztán úgy gondoltuk, hogy meglepjük őket egy tradicionális, mégis belépő szintű ebéddel. Húsleves és paprikás csirke galuskával volt a terv, de ehhez ugye egy csomó mindent be kellett szereznünk. Ebben nagy segítség lett volna, ha nyomtatott formában is elér hozzánk a Tesco akciós újság, de így kénytelenek voltunk megpróbálni előre kalkulálni. Azaz csak egy bizonyos pontig, utána már ment minden, mint a karikacsapás.

Egy munkatársamnak is felvázoltam, hogy milyen programot és menüt tervezünk a húgom és a férje üdvözlésére, és mélységesen egyetértett abban, hogy ennél jobbat ki se nagyon tudtunk volna találni. Ha hozzá jönne valaki külföldi, valószínűleg ő is valami hasonlóval kínálná, esetleg kenyérlángossal vagy valamilyen vegyes zöldséglevessel. De amikor elpanaszoltam neki, hogy mennyire ki van velünk babrálva azzal, hogy nem dobnak be hozzánk akciós újságot, akkor a vállamra csapott, és megnyugtatott, hogy semmi gond, tud egy helyettesítő megoldást. Azt állította, hogy ő már egy ideje nem is bosszankodik ezen, mert teljesen áttért az online, lapozható formátumú újságokra. Nem kell arra várnia, hogy bedobják hozzá, nem kell bosszankodnia, ha későn kapja meg, egyszerűen előveszi a telefonját, és bárhol, bármikor kinézi magának azt, amit érdemes megvennie. Ezzel nagyon felcsigázott, kértem, hogy ossza meg velem is a tudást, ő pedig készséggel megmutatta nekem, hogy hol találom ezt a nagyszerű webhelyet. Komolyan, régóta nem örültem ennyire ilyen apró dolognak.

Mivel immáron akár otthon, akár utazás közben bármikor rá tudtunk nézni a nejemmel az aktuális kínálatra, így szépen össze tudtuk szedni, hogy mi mindenre van szükségünk a nagy vállalkozáshoz, és mi az a sok minden, amit ebből akciósan tudunk megvenni. A Tesco akciós újság online lapozhatóvá és megtekinthetővé tétele nagyjából a tépőzárral áll egy szinten a találmányok fontossági sorrendjében nálam, annyira megkönnyítette az életemet amióta megismertem. Ennek köszönhetően az ebéd is remekül sikerült, az ír srác, még ha elsőre furcsának is találta, kétszer evett mindenből, így legalább nem anyáméktól kapta meg az első benyomást az országról. Azért remélem, hogy fater nem vicceli majd meg valamilyen szuper csípős kajával, de ez már rájuk van bízva, mi megettük a magunkét.