Mutasd a fürdőszobádat, én megmondom, ki vagy!

Minden országnak mindenben megvan a saját kultúrája. Pontosabban, az élet minden területén van valami megszokásuk.

fürdőszoba csempe
fürdőszoba csempe

Egy ember lakásából sokszor meg lehet mondani azt is, hogy melyik országból való, nem csak azt, hogy milyen a személyisége. Persze, ez nagy általánosítás, de gondoljunk csak bele, mennyi minden megállapítható egy emberről csupán a lakása látványából.

A fürdőszoba is ilyen. Egy sima fürdőszoba sokat elárul a gazdájáról. Az, hogy milyen színeket kedvel teljesen alap, de az is sokat mondhat a hozzáértőknek, hogy mondjuk van-e növény a helységben, vagy hogy milyen díszítőeszközöket használt, vagy nem használt.

Az európai trendek nagyon hasonlóak a fürdőszobák területén, szokványos a csempe, a kád vagy a zuhanyzó. De ha kicsit távolabbra tekintünk, mondjuk Ázsiába, akkor máris sokkal furcsább megoldásokat találhatunk. Nálunk az a bevett szokás, hogy vagy kád vagy zuhanyzó, vagy mindkettő, de akkor általában nem egyszerre használjuk őket. Távol-Keleten viszont az a hagyomány, hogy mielőtt kádba szállnának a család tagjai, mind lezuhanyoznak, már eleve tisztán ülnek be a kádba és mindenki szépen sorban ugyanazt a vizet használja. Pont ezért a világ másik részén kádfűtő berendezéseket is vásárolhatunk, amelyekkel melegen tarthatjuk a fürdővizet, míg mindenki megmártózik benne.

Európán belül a fürdőszobák között a legnagyobb különbség a fürdőszoba csempe színében és méretében található.

Minden évben van egy aktuális trend, amit mi vagy követünk, vagy elhatárolódunk tőle. Ezek a trendek aktuálisan mindig más méretű és színű csempékből állnak.

A furdoszobaotletek.hu oldalon rengeteget lehet olvasni a csempékről.

Alapvetően a legnagyobb különbségek szerintem a színben rejlenek. Az, hogy nagy, vagy kis méretű csempéket használunk szerintem már a fürdőszoba méretéből adódik.

A fürdőszoba csempe gondos kiválasztása a legfontosabb egy fürdőszoba berendezésekor. A csempe ugyanis tükrözheti a személyiségünket. Vannak, akik praktikus szempontokat tartanak szem előtt és vannak, akik inkább a szépségre mennek. Bármelyik csoportba is tartozunk, az ízlésünk biztosan jól kivehetően meg fog jelenni a fürdőszobánk berendezésén.

Általánosan azt mondhatjuk, hogy a fehér a legkedveltebb csempe, mivel optikailag nagyítja és világosítja a teret. Sokan viszont nem kedvelik, mert nagyon steril.

A vizesblokkokban szívesen használnak víz színű, vagy ezzel összhangban levő csempéket és mintákat, ezzel nem nagyon lehet mellé lőni.

Vannak viszont olyan emberek, akik a föld színeket és a különleges, anyagában mintás burkolóanyagokat kedvelik. Sokan választják ezeket a különleges darabokat úgy is, hogy a trendek a minimalizmus felé mutatnak.

Persze nem érdemes a folyamatosan változó trendekre hagyatkozni, tanácsos a saját ízlésünket is belekeverni.

Az igazán egyedi burkolatok szerelmesei dekorálásra használhatják a dekorcsíkokat, mozaikokat. Ezek használatával és vegyítésével bármilyen hatást elérhetünk a fürdőnkben.

A padlólapokat érdemes mindig a csempe színéhez választani. Az egyes csempékhez illő lapokat gyakran a csempével összecsomagolva is meg lehet venni, így biztosan harmonizálni fognak egymással, de persze nyugodtan választhatunk más színeket is. Például kedvelt a sötét-világos kontraszt alkalmazása is.

A fürdőszoba berendezése természetesen több, mint sima csempe válogatás, de azt hiszem ez a legnehezebb része az egésznek. Az interneten rengeteg ötletet és tippet olvashatunk, így ha valaki nem biztos a dolgában, akkor nyugodtan forduljon mondjuk a http://furdoszobaotletek.hu oldalhoz, ahol az egyes csempék sokkal jobban ki vannak fejtve, illetve a tervezés szakaszához kapcsolódóan is rengeteg jótanácsot lehet találni náluk. A fürdőszoba felújítás vagy berendezés így zökkenőmentesen haladhat.