Mikor hívjak szerelőt?

A magyar autós kultúrában nagyon benne van az, hogy mindenki szeret otthon autót szerelgetni, ezt-azt megjavítani. Mindez persze azért dívik, mert olcsó. Magyarországon rengeteg a használt autó, és ezeknek az átlag életkora egyre csak nő, nem igazán fiatalodik az autóállomány kishazánkban. Ez szerintem elég nagy probléma, sokak szerint nem. Valódi törvényi szabályozást még nem hoztak erre létre, hogy ki szerelhet autót és ki nem, vagy mit lehet szerelni, és mihez kell szakembert hívni. Mindenesetre én a továbbiakban összeszedtem nektek, hogy mikre figyeljetek oda az autótok karbantartásakor!

  1. Első és legfontosabb, keress egy megbízható autósboltot! Olyat, ahonnan be tudsz szerezni mindent, ami kell, akár mondjuk gyorsan szállítanak, vagy elérhető közelségben van neked. Nekem ez egészen biztosan az https://www.olajwebshop.hu/. Ez egy magyarok által létrehozott vállalkozás, az alapítók már több évtizede a kenőolajakra vannak specializálódva.
  2. Apropó olajak, kompresszor olajat azt javaslom, soha ne te cserélj! Itt egy link, hogy a kedvenc webshopomban milyeneket lehet venni: például Total márkájú olajakat.
  3. Szóval ha kompresszor olajat, szervó olajat kellene cserélned, szerintem hívj egy jó szerelőt, aki érti a dolgát.
  4. Legyenek meg mindig a rutin ellenőrzések: olajmérés minél gyakrabban, lámpák, gumik! Nem hiába tanultuk meg a jogosítványhoz.
  5. És végül, de nem utolsó sorban, legyenek jó szerszámaid. Villáskulcsok, csavarhúzók, amivel mondjuk az akkumulátorodat könnyedén ki tudod venni te magad is.

Jó persze az is, ha vannak olyan hasznos dolgok az autódban, mint egy bikakábel, egy takaró, vízálló fólia, autóponyva, és még bármi, amit hasznosnak gondolsz.

Ezeket is, meg bármi mást, ami az autód karbantartásához jól jöhet, megkapod az olajwebshop.hu-n. Ha budapesti vagy, akkor mindenképpen ajánlom őket, hiszen a következő helyeken elérhetőek:

  • Óbudai autósboltjuk a III. kerületben, a Huszti és a Hévizi út sarkán van. Nyitva vannak hétfőtől péntekig 8-tól egészen 17 óráig.
  • A kőbányai boltot a X. kerületben, a Gyömrői út 115. alatt találod, ugyanezzel a nyitvatartással.
  • Kelenföldön is megtalálhatóak, méghozzá az Etele út 26.-ban, szintén 8-tól 17 óráig.
  • Az újpesti szaküzlet a legújabb boltjuk, szuper, hogy így terjeszkednek, hiszen egyre könnyebben elérhetőek. Ezt a boltot a Munkásotthon utca 52.-ben a 4. üzletsoron találod.

Én mondjuk leggyakrabban rendelni szoktam, mert ha bármit kell csinálnom valamelyik családi autón – több is van! –, akkor azt jó előre eltervezem, és hétvégére beiktatom.

A rendelés nem is lehetne egyszerűbb, konkrétan bármilyen rendelési módszert szeretsz, azt használhatod náluk. Egyrészt ugye van a webshop, ami egy teljesen jól kiismerhető, egyszerű, jól strukturált és használható felület – sok más ilyennel ellentétben… Aztán rendelhetsz telefonon, így például azon nyomban egy hozzáértővel beszélhetsz, aki segít neked terméket választani vagy megoldani a problémádat, ha bizonytalan vagy. Emailben is leadhatod a rendelésed. Minden rendelésről visszaigazolást kapsz emailben. Nem kötelező viszont megadnod az adataidat és regisztrálni, ha nem akarsz. Én speciel be vagyok regisztrálva, mert szerintem így sokkal könnyebb, de ez már mindenkinek a saját dolga.