Mi köze a fogkoronának a magyar Szent Koronához?

Néhány éven keresztül, minden évben ellátogattam a Parlamentbe, amikor ingyenes volt a látogatás. Ez egy ideje megszűnt, de idén újra ellátogattam oda. Egyrészt, mert mégis csak az az ország háza, és mert a mai napig nem tudom elhinni, hogy a Szent Jobb, hogyan maradhatott fenn ennyi ideig, ráadásul ilyen jó állapotban. Amikor először hallottam erről, igazán furcsálltam a dolgot, és nem hittem el, hogy ilyen létezik. Teljeséggel meg voltam győződve arról, hogy nem igazi, csak valamivel vonzani kell a turistákat. Persze azóta már tudom, hogy teljesen valódi.

Ugyanez a helyzet a Szent Koronával is. Korához képest tökéletes állapotban van. Persze tudom, hogy ehhez az óvatosság is nagyban hozzájárul, de mégis, nem néhány évtizedről van szó. Meg hát szerintem a Parlament az egyik legszebb épület az országban, mindig lenyűgöz a kupolás terme.

Gyakran megesik velem, hogy furcsa hangzásúnak érzek egy-egy szót, így van ez a koronával is. Annak ellenére, hogy a nyelvészet egy cseppet sem izgat, ilyenkor mégis elkezdek gondolkozni, hogy vajon honnan ered, miért így írjuk, miért így ejtjük. Ezután általában különféle asszociációim vannak, és csak hömpölyögnek a gondolatok.

A Szent Koronától így jutottam el a fogkorona szóig. Leginkább abban a tekintetben gondolkodtatott el a dolog, hogy miért nevezik ezt a valamit fogkoronának, mert hát a korona egy fejdísz, fejék.

Hazatérvén meg is rá is kerestem a fogkorona szóra. Mert bevallom őszintén, ezekben annyira nem vagyok otthon (szerencsére), és nem voltam teljesen biztos abban, hogy tulajdonképpen mi a fogkorona, hogyan néz ki.

Találtam egy fogászati rendelőt, aminek a honlapján írtak néhány mondatot a fogkoronákról és a fogpótlásokról.

Mert, mint megtudtam, a fogra helyezett korona is fogpótlásnak számít. Abban az esetben szokták ezt a módszert használni, ha egyetlen fogat kell „kiegészíteni”. Egyéb esetben úgynevezett hidat, vagy esetleg implantátumot lehet használni.

Fontos, hogy a fogkorona, abban az esetben kerülhet felhelyezésre, ha a saját fog egy része, de legalábbis a gyökere ép, illetve implantátumokra is ezt szoktak tenni.

Szerintem ez leginkább kozmetikai kezelés, hiszen a megmaradt fogra lehet tömést helyezni, de nyilvánvalóan, nem lesz egy szintben a többivel, és kinézetre is más lesz.

Megtudtam azt is, hogy a koronák nem tartanak élethosszig, bizonyos időközönként, jellemzően pár évente cserélni szükséges. Egyébként ezek rögzített pótlások, vagyis nem kivehetőek, de a rögzítés egy idő után meggyengül.

Rájöttem, hogy tényleg semmit nem tudok a fogászati kezelések ezen formájáról. Én ugyanis azt hittem, ezek porcelánból készülnek. De ahogy tovább olvasgattam a honlapot kiderült, hogy nem. Fémkerámiából és cirkonból is készülnek. Emiatt pedig fémallergiában szenvedők is élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Maga a fogászati rendelő, ahol olvasgattam a témában, egyébként kifejezetten szimpatikusnak tűnik, jó árakkal, modern felfogással és ahogy olvastam, az eszközök, amikkel dolgoznak, is ezt tükrözik.

Mivel jelenleg nincs fogorvosom, és amúgy is esedékes lenne a szokásos fogászati kontroll, így úgy döntöttem, hogy ha sikerül végre rászánnom magam, akkor foglalok náluk egy időpontot. Még szerencse, hogy ezt bármikor megtehetem, mert online is lehet előjegyzést kérni.

Ja, majdnem elfelejtettem: rájöttem, hogy a fogkoronát, azért hívják így, mert ez egy esztétikai kezelés és úgy kerül rá a fogkorona a gyökérre, vagy az implantátumra, mint egy valódi korona a fejre.