Ezért, s így lettem nyitott mindenféle egyéb kultúrákra

Van, akinek valamilyen speciális orvoslás, van, akinek a gasztronómia, és akad, akinek valamilyen technológiai vívmány hozott újat az életébe, amelyek lehet, hogy mind egy távoli pontjáról érkezhettek a világnak…

Nagyon elkötelezett hagyományőrzőkként vagyunk megingathatatlan hívei a magyar kultúrának, de rájöttünk, nem szabad csak befelé látni! Pont itt, ezen a blogon a legjobb ezt megvallani szerintem. Kívülről jövő dolgokkal sokat gazdagodhatunk, így a kultúránk is gazdagabb lehet ezáltal.

Én nem vagyok olyan meghatározó felismerések átélője, mint mondjuk családunk két buddhista barátja, vagy például az a rokonunk, aki rájött, hogy neki Dél-Amerikába kell költöznie, mert ott, Chilében a kisebb hőingadozás és a jobb klíma miatt érzi magát igazán otthon, a tengerparton. De fel kell fedezni a világ újdonságait is, ezt elismerjük. Idegenkedtünk például anno az elektromos autózástól is, aztán pont a Tesla cég talált fel valami olyan sajátosan új dolgot, mint a napelemes tetőcserép. Ami miatt rájöttünk, megismerni más, ilyen jellegű koncepciókat, elgondolásokat is, megváltoztathatja az itteni életünket. Egyik munkatársam a futesrendszerek.hu segítségével lett például a napelemek és elektromos fűtésrendszerek híve. Ő áradozott nekem azon technológiákról, amikbe például egy kaliforniai nyaraláson szeretett bele, és amikor hazajőve olyan napelemrendszer létestésébe vágott, ami tudja fedezni a háza teljesen elektromos alapokra helyezett fűtését, télen. És a futesrendszerek.hu tudott neki a legtöbbet segíteni. Az is nagyon jó, hogy ilyesmi cégeknek hála, sok dologért nem is kell utaznunk, mert idehaza is rájuk lelhetünk.

Ez a cég ugyanis rendelkezik olyan partnerekkel, akik nem csak újszerű fűtéstechnológiában jártasak, hanem lehetséges, hogy napelemrendszert is kiépíttessenek külső közreműködők bevonásával. Ami aztán teljes mértékben a háztartásunkat szolgálja. Azóta hallgatom, neki mennyire változtatta meg az életet, hogy kint járt Kaliforniában, itthon pedig talált egy ilyen jó céget, illetve weboldalt. Amely weboldalon a “Napelemek” mellett vannak még Elektromos fűtés, Infrafűtés és Hőszivattyú menüpontok is. Hosszas, de érthető leírásaik alapján pedig átélhető, mire alapozzák, hogy ezek a mindenféle újdonságnak számító, máshol már bevált innovációk lesznek számunkra is a megoldás és a jövő.

Infra padlófűtést kezdett először szereltetni, de érdekelték az infra hősugárzók is. Hisz mindezek használhatók persze addig, amíg az áramszolgáltatótól vételezzük kizárólag az áramot. A napelem már az eltökéltebbek és felvilágosultabbak világa itthon, de sokaknak van már ilyen is a házán, vagy a kertjében – szintén nem valami alig ismert technológiáról van szó…

Tehát, infra hősugárzó és egyéb, infrafűtéses eszközök… Ezek olyasmik, amik a Naphoz hasonlóan bocsátanak ki sugarakat és egészen más módon, jobb hatásfokon is dolgoznak télen az életterünk meleggé tételéért, mint a hagyományosabb eszközök. Az infra hősugárzó aztán engem is érdekelni kezdett, annyit dicsérte, ezért olvastam el róla magam is mindent. Valóban úgy tűnik, hogy sikerült a fűtéseszközök világát ezzel az “infrás” elvvel teljesen megreformálni, és ezen felül igen gazdaságosan is működtethető minden ilyesmi.

Egy egyszerű, ilyen hősugárzóval rosszul azért sem járunk, mert simán megy a “bekötése” és az installálása is. Ilyesmiknél nincs szükség különösebb engedélyeztetésre, bonyolult szerelési munkákra, és össze lehet kapcsolni a termosztáttal. Valamint van hozzájuk távirányító, gyorsabban (és kicsit sem lomhán) lépnek működésbe. Modernek, csak bekapcsoljuk és mivel a bennük lévő reflektorok a közelben lévő tárgyakra irányítják a hőt, tovább marad a helyiségben meleg, mint régi, a levegőt forrósítani próbáló eszközökkel. Az infra hősugárzó képes szinte a teljes elektromos energiamennyiséget, amit felhasznál, hőenergiává alakítani – ennyit még a gazdaságosság szempontjaihoz.

Manapság sokan szorolunk rá ilyen, okosabb megoldásokra, hisz elmúlt már a jóvilág. Most nagyon drága minden, így a régi fűtéstechnológiák is. Legyünk nyitottak az újra!