A spórolás a vérünkben van, eljött a napelem ideje!

Vajon mi minden képezheti a kultúra részét? Vannak kézenfekvő dolgok, mint a művészetek, a zene, a táncok, az irodalom, a képzőművészetek. Ezek teljesen evidens módon meghatározó alappillérei a mi kultúránknak. Épp úgy, ahogy a hagyományaink, népszokásaink, azok az évszázados rutinok, amiket a mai napig követünk. Tágabb értelemben nézve pedig az emberek viselkedése is ide tartozhat – szerintem. Az, hogy adott szituációkra milyen alapvető reakcióink vannak. Persze semmi sem általánosítható, de azt hiszem nem a légből kapott az a mondás sem, hogy “Sírva vigad a magyar.” és bizony van még jó néhány ehhez hasonló. Tehát az, hogy milyen viselkedési formákat követünk, illetve hogy alapvetően milyen jellemvonásaink vannak, szintén hozzájárul ahhoz, hogy milyen kultúránk van és lesz.

Nem mondanám magunkat sóher népnek, de az biztos, hogy a spórolás a vérünkben van. A történelmünk során megtanultuk, hogy takarékoskodni kell és be kell osztani azt a keveset is úgy, hogy még maradjon. A mai modern világ pedig olyan eszközöket ad a kezünkbe ehhez, amik roppant sokat tudnak ebben segíteni. Mire gondolok? Természetesen a napelemes rendszerekre, amelyek segítségével gyakorlatilag búcsút inthetünk a villany számlának.

A https://sporoljnapelemmel.hu weboldalon nagyon sok hasznos információt lehet szerezni ezzel a témakörrel kapcsolatban és ha igényünk van rá, segítenek is az egész fejlesztés lebonyolításában. De ne szaladjunk ennyire előre. Miről is van szó?

A napelemek segítségével tulajdonképpen a napsugárzással érkező mágneses sugárzást vagyunk képesek felfogni és átalakítani egyenárammá – hiszen az energia nem vész el, csak átalakul. Mivel a háztartásokban váltóáramot használunk, ezért szükség van egy olyan berendezésre, ami ezt átalakítja nekünk. Erre való az inverter, ami az egyenáramból váltóáramot csinál. Erről is részletesen olvashatunk a már korábban említett honlapon, ahol mindent leírnak a különböző inverterekről és hogy hogyan válasszuk ki a megfelelőt.

Tehát ezzel a módszerrel zöld energiát vagyunk képesek nyerni, ami egyrészt megújuló energiaforrásból származik, tehát nem károsítjuk vele a környezetünket, másrészt – és itt jön be a kultúránk a képbe – ingyen van. Egyszeri beruházást jelent a teljes rendszer tervezése, kivitelezése és telepítése. Ez attól függően, hogy a ház tetőszerkezete bírja-e, illetve a meglévő villamos hálózat alkalmas-e egy ilyen fogyasztó bekötésére, valamint természetesen a ház méretétől, a benne élők számától és az éves fogyasztástól függően eltérő lehet. De ha egy általános esetet próbálunk venni, ami mondjuk egy 100 négyzetméteres ház 2 felnőttel és 2 gyerekkel és kiépítésre alkalmas tetőszerkezettel és villamos rendszerrel, nagyjából 3 millió forintba fog kerülni az egész procedúra.

Ha pedig nincs a zsebünkben egyszerre ez az összeg akkor se csüggedjünk, mert elérhetők különféle támogatások az ilyen jellegű fejlesztésekre, hiszen az az ország közös érdeke, hogy a háztartások minél fejlettebbek legyenek energetikailag és úgymond zöldüljön az ország.

És mi a végeredménye ennek az egésznek? Hát az, hogy búcsút intünk a villany számlának, hiszen ezentúl mindezt a Nap intézi helyettünk. Ha pedig a maximumot szeretnénk kihozni ebből az egész helyzetből, akkor érdemes mindent átcsoportosítani villamos üzeműre, amit csak lehet, hiszen minél több fogyasztó és berendezés működik erről az energiaforrásról, annál hatékonyabb lesz a rendszer és annál hamarabb fog megtérülni. Szóval ha eddig gázzal főztünk, fűtöttünk, akkor érdemes elgondolkodni az új rendszerek beszerelésén.

Mindebben lehetnek segítségünkre a https://sporoljnapelemmel.hu tanácsai, illetve ha megadjuk az adatainkat, akkor visszahívnak bennünket. Először egy telefonos egyeztetés és igényfelmérés várható tőlük, aztán egy személyes, helyszíni terepszemlére jönnek, hogy szembesüljenek a konkrét tényekkel és lehetőségekkel, majd ennek alapján tudnak ők is kalkulálni számunkra egy szimpatikus árat az egész beruházásra.

Szerintem ez egy nagyon jó spórolási lehetőség, ami hosszú távon nagyon is megtérül és érdemes ilyesmibe invesztálni. Ahhoz, hogy a jelenlegi életünk fenntartható legyen, ilyen és ehhez hasonló fejlesztésekre van szükség. Ezeket pedig most kell elkezdeni elvégezni, mert a Föld energiaforrásai sem véglegesek és minél előbb át kell állni a zöld energia használatára. Mindezt pedig addig érdemes megtenni, amíg csupán ennyibe kerül. Spóroljunk együtt, elvégre a vérünkben van…

https://sporoljnapelemmel.hu