A német környezettudatosság átragadt édesapámra is

Minden ország kultúrája más. A települések kinézetén, a házak stílusán, az emberek viselkedésén, mentalitásán, mindenen látszik az, hogy milyen típusú szokásaik, hagyományaik vannak. A nyugati, valamint a skandináv országokban nagy hagyománya van a környezetvédelemnek. Sajnos ez Magyarországon még nem annyira népszerű, bár egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk mi is a környezettudatos életvitelre.

Édesapámmal sokat beszélgetünk a különböző kultúrákról, az embercsoportok közötti különbségekről, érdekességekről. A minap is ez a téma jött elő, amikor apukám hazajött Németországból. Néhány családi barát kiköltözött két éve, náluk volt édesapám látogatóban. Az élménybeszámoló során többször is kiemelte azt, hogy milyen nagy a tisztaság az országban, milyen nagy hangsúlyt fektetnek a környezetkímélésre. Édesapám elmondása szerint Németországban rengeteg a szélerőmű az utak mentén, valamint a napelem a házak tetején.

Másnap apukám a közösségi oldalon a http://napelempalyazatok.hu linket küldte nekem, és közölte velem, hogy bizony az ő háza tetején is lesz napelem. A weboldalon a napelem rendszer pályázatokról, illetve az elnyerhető támogatásokról lehet informálódni.

Nem tudom honnan találta édesapám ezt az internetes oldalt, de nagyon érdekes dolgokat tudtam meg a magyar otthonok energiahatékonyabbá tételének segítéséről. Sosem hallottam róla, hogy hazánkban is támogatják ezeket a kezdeményezéseket.

A Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel elnevezésű pályázat által 0%-os kamatozású hitelt kaphatnak a korszerűsíteni akaró személyek. A keretösszeg szerencsére igen sok, 105,2 milliárd forint. Ennek a pénznek maximum a felét kaphatják meg a társasházak és a lakásszövetkezetek, a maradékból a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait segítik. Ennek értelmében valószínűleg elég sok pályázó kaphat támogatást. A hitel 500 ezer és 10 millió forint között mozoghat. Ez nyilvánvalóan nem csak napelemekre fordítható, hanem napkollektorokra, hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, és nyílászárók cseréréjére is. Nem mondta édesapám, de gondolom ezt mind meg szeretné csináltatni, hiszen teljesen belemerült az energiahatékony otthon kialakításába, nagyon megtetszett neki a németországi stílus.

A pályázatnak sajnos vannak feltételei is. Szükség van egy bizonyos tőkére, mivel 10% saját forrás nélkül nem lehet pályázni, a futamidő pedig maximum húsz év lehet. Bár apukámnak lehetséges, hogy kellene egy kicsit spórolnia, de nem megoldhatatlan a dolog.

Kinézem apából, hogy bár elküldte nekem a http://napelempalyazatok.hu weboldalt, nem olvasta végig, mivel bár nagyon jól hangzik a sok támogatás, a napelem rendszer kiépítéséhez szükség van egy jó állapotban lévő házhoz. A tetőszerkezetnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat, mindemellett még megfelelő tájolásúnak is kell lennie. Továbbá a tető dőlésszöge, az árnyékot nyújtó növények, épületek, valamint az elektromos rákötési pontok is problémát jelenthetnek. Ezek az információk kicsit megrémisztettek, hiszen édesapám háza nem mostanság épült, valamint elég sok árnyék vetül a tetejére. Később eszembe jutott, hogy a földre szerelhető állványrendszerre nem is gondoltam, pedig az is simán szóba jöhet.

Mindent mérlegelve, azt kell mondanom, hogy édesapám ötlete nagyon jónak tűnik, remélem, hogy sikerül megkapnia a támogatást.

Magyarországon nincs olyan nagy hagyománya a környezettudatos életvitelnek, mint a nyugatabbra lévő országokban, de törekednünk kell, hogy mi is felzárkózzunk ezen a területen, és beépítsük ezt a kultúránkba.