A napelem működése egyszerűbb, mint gondolnád!

Már írtam arról, hogy milyen fontos egy ház esetében az energiatanúsítvány. Ezt itt olvashatjátok: https://mtklub.hu/uj-energiahatekony-kulturhaz/.

Hazánkban nem igazán van kultúrája az energiatakarékosságnak és a megújuló energiaforrások használatának. Persze, sokan vannak, akik energiatakarékos izzót használnak, de persze ennél sokkal többre is képesek lennének az egyes háztartások.

Ha mindenki megtenne minden tőle telhetőt azért, hogy a legkevesebb elektromos áramot kelljen atomból vagy nem megújuló energiaforrásokból kinyernie, akkor sokkal élhetőbb lenne a bolygónk.

De milyen megoldások is vannak erre?

Talán a legelterjedtebb megújuló áramforrás a napelem.

Napelemes rendszerek

A napelem működése egyszerűen összefoglalható. Tulajdonképpen a napfény, azaz a nap elektromos energiáját használja ahhoz, hogy egyenáramot hozzon létre. A napelemek által létrehozott árammal pedig csak annyi dolgunk van, hogy egy inverterrel átalakítsuk és felhasználjuk a szükségleteink szerint.

A fotovoltaikus rendszerek a különleges celláikkal teszik lehetővé, hogy a napfényt ilyen formában hasznosíthassuk. A segítségével pedig a legkörnyezetbarátabb, mindig a rendelkezésünkre álló energiaforrás erejét használhatjuk fel a mindennapi tevékenységeinkhez.

A napkollektorok a nap fényét használják fel, így azok olyan éghajlaton, mint a miénk, sokkal kevésbé hatékonyak. A fotovoltaikus rendszert viszont akár esős, felhős időben is bátran használhatjuk.

A napelem működése tehát csak ennyi lenne, ha eltekintünk a háttérben húzódó komolyabb fizikai folyamatoktól.

Telepítés

A napelemes rendszerek telepítése előtt mindig át kell gondolni, hogy biztosan akarjuk-e. Persze, minden érv mellette szól, de akkor is biztosnak kell lennünk benne, hogy rendelkezünk a megfelelő anyagi háttérrel. Igaz, hogy szépen lassan megtérül a befektetés és később már tényleg ingyen lesz az áramunk, a kezdetben a telepítés nagyon is tőkeigényes. Általában egy minőségi napelemes rendszer bekerülési értéke 10 évnyi villanyszámlánk összege. Ha ennek tudatában is elköteleződünk a napelemes rendszerek mellett, akkor kezdődhet a telepítés.

Az első lépés a helyszín felmérése. Ahhoz, hogy a napelem rendszer megfelelően működjön a későbbiekben, alaposan fel kell mérni a telepítés helyszínét, a környezetet és a körülményeket.

A szakembereknek el kell dönteniük, hogy mennyi napelemet kell telepíteni a háztartás megfelelő ellátásához, aztán azt is meg kell tervezni, hogy hova tegyék helyileg. Nem csak a tetőre lehet, külön állványzatot is építhetnek a napelemeknek, ha úgy kedvezőbb lesz az elhelyezkedésük.

Aztán persze azt is meg kell tervezni, hogy hol lesz az inverter, amivel végül számunkra is használható formába alakítjuk az elektromos áramot. A kábeleket is gondosan meg kell tervezni, csak ezek után lehet elkezdeni a tényleges kivitelezést. Egy ad-vesz mérőórára is szükségünk van, hiszen a többlet, fel nem használt energiát megtéríti nekünk az áramszolgáltató, amennyiben azt el tudjuk adni neki.

Miből is épül fel a napelemes rendszer?

  • Napelem
  • Rögzítő elemek (tetőre való rögzítéshez) vagy egy komplett tartószerkezet (ha a tető nem alkalmas a telepítésre)
  • Vezetékek
  • Inverter
  • Ad-vesz mérőóra
  • Földelés

Tehát ezekkel kell számolnunk, ha jól működő, biztonságos napelem rendszert szeretnénk kialakítani otthonunkban.

Jó lenne, ha nálunk is kialakulna egy sokkal környezettudatosabb magatartás. Az emberek nem foglalkoznak kellően a környezetvédelemmel, a napelemhez hasonló környezetkímélő megoldásokkal. Persze, szinte mindenki tudja, hogy létezik, hogy tenni kellene valamit a földünkért. Úgy gondolom nem megfelelő a lakosságunk tájékozottsága a napelemes áramtermeléssel kapcsolatban. Sokan nem tudják a napelemek pontos működési elvét, vagy azt, milyen költségekkel jár a telepítés, mi a menete annak.

Remélem, hogy ez a kis összefoglaló sokak kedvét meghozza majd egy alaposabb kutatáshoz. Remélem, hogy a napelemek a következő években sokkal elterjedtebbek lesznek az országunkban.