A nagyszülős retro hőszivattyúk kihalása

Mindenki fel tud sorolni tipikus magyar dolgokat, kuriózumokat, mint például a pálinka, gulyásleves, matyóhímzés, busójárás stb. Múltkor viszont gondolkodtam olyasmiken, amik elsőre nem jutnak eszébe az embernek, ám mégis a régi magyar hagyományokhoz, retro dolgokhoz tartoznak. Nem feltétlen ilyen pirospaprikára, meg tárgyakra gondolok, hanem mondjuk a vasárnapi nagymamás húsleves – rántott hús kombinációra, meg ilyesmikre.

Így jutottak eszembe azok a régi kályhák is, egész pontosan sparheltek, amik általában fehérek voltak (amíg a kosz és az ételmaradékok el nem lepték), és a kis ajtajait kinyitva papírral és apróbb fákkal kellett begyújtani őket. A főzés mellett fűtő funkciója is volt, nekem személyesen az agyamba égett, és klasszikusan a nagyszülőkhöz, dédszülőkhöz köthetők. Mára már igazi ritkaság számba mennek, de vidéki házakban még megtalálhatók olykor-olykor.

Egy időben a baromi nagyméretű, szintén fehér radiátorok jelentek meg az otthonokban, amikre bátra lehetett teregetni, mert olyan vaskos termetük volt, hogy két törölköző is elfért rajtuk. Manapság már maximum egy arasznyi szélességű fűtőtesteket találunk az otthonokban, viszont van még ennél is újabb megoldás, ami egyelőre még nem olyan felkapott a magyar köztudatban, mint mondjuk nyugatabbra, mégis érdemes számolni vele.

Egészen konkrétan a hőszivattyúkról beszélek, melyek szintén több funkciót látnak el: egyenletes és komfortos meleget biztosítanak házainkban, nyaralóinkban, vagy éppen irodánkban, a használati melegvizünket is képes előállítani, de olykor még hűtőelemként is szolgálhat. Minőségi termékért érdemes körbe nézni a Stiebel Eltron hőszivattyú árak között, ezen a weboldalon például leértékelve juthatunk hozzá.

Az ár elsőre még így is horrornak tűnhet, de ez a legtöbb megújuló energiára igaz, mint ahogy az is, hogy évek alatt bőven megtérül és környezetbarátsága mellett költséghatékony. Az említett Stiebel Eltron hőszivattyú árát, ha lebontjuk néhány évre, azon belül is hónapra, akkor már mindjárt nem is annyira ijesztő a dolog. A feljebb linkelt honlapon érdemes egyébként alaposabban is körbe nézni, minden lényeges információ megtalálható a telepítéssel és a karbantartással kapcsolatban is. Elsősorban új és felújított házak fűtésére javasolják, viszont a rendszeres ellenőrzés így is erősen javasolt. Rendszerességnek az évi egy alkalmat lehet mondani minimum és érdemes időben elvégeztetni a lecsekkolást, hogy minden rendben működik-e, hiszen kellemetlen lenne, ha mondjuk tél közepén derülne ki, hogy valami gond van. Mindezek mellett a garancia fennmaradásának is az egyik feltétele az időközönkénti szakszerű ellenőrzés.

Ha valakinek felkeltette az érdeklődését és szeretne beszereltetni egy hőszivattyút, akkor persze előbb a szakembereknek el kell végeznie egy amolyan felderítést a terepen. Ez azt jelenti, hogy megnézik lehetséges-e az adott házban a telepítés, vagy ha nem, akkor milyen módósítások szükségesek, hogy megoldható legyen. Érdemes egyébként időben jelentkezni, hiszen a hideg érkezésekor egyre többen gondolkodhatnak el rajta, így szezonon kívül talán egyszerűbb a dolog. További kérdésekkel kapcsolatban a weboldalon érdemes körbe nézni, illetve két telefonszámon is lehet érdeklődni.

Hosszú évtizedek múlva persze elképzelhető, hogy unokáink, de inkább déd-és ükunokáink, majd hasonló cikkeket írnak rólunk és a nagyapánál lévő retro hőszivattyúról, de addig is bőven megéri beruházni rájuk.