A magyar kultúra etikettje

A magyar kultúrában nagyon sok olyan szabály van, amit mi magyarok már születésünk óta tanulunk. Például a kézfogás művészete. Gondoljunk csak bele. Más országban, vagy kontinensen meghajlással köszöntik egymást. Mi erősen megszorítjuk a másik kezét.

Vagy ide sorolhatnánk a magázás, tegezés kultúráját. Nem mindegy, hogy ki kezdi meg a folyamatot. Hiába vagy fiatalabb a másiknál, ha te vagy a nő, akkor neked kell kezdeményezni a tegezői viszonyt.

A tömegközlekedési eszközökön átadjuk az idős embereknek a helyünket. A férfiak előre engedik a hölgyet, kinyitják nekik az ajtót. A ,,Lesz egy…” mondat helyett ,,Kérek szépen egy..”-et használjuk, mikor valamit szeretnénk.

A magyar kultúrát úgy őrizzük, mint a szemünk fényét. Az etikett betartatása minden esetben fontos számunkra. Életünk egyik alapköve, amihez minden áron ragaszkodunk.

Eme gondolatok közben jött velem szembe az etikett nyomtatás fogalma. A 1996-ban létrejött Color nyomda igényes, színes weboldalán találtam rá. Címkékkel és matricákkal az élet minden területén találkozunk. A termékcímkéktől kezdve a márkajelet viselő dombormatricákon át az önkifejezést segítő művészi és vidám gyermekmatricákig bezárólag számos helyen felhasználjuk.

A leírtak alapján bármilyen szolgáltatást is nyújtson egy vállalkozás, címkére és matricára valamilyen formában biztosan szükség lesz. Az, hogy mi a legfontosabb ezeknél, az a felhasználási területtől is függ.

Négy nagy csoportot különítünk el. Vannak a törvényi előírás szerinti matricák (zárócímke, szavatossági címke, termékcímke stb.), megkülönböztetjük a non-profit címkéket és matricákat (márkaépítésnél használt matricák), külön csapatot alkotnak az irodai és munkahelyi címkék (ezek általában üresek, hogy rájuk lehessen írni információkat), illetve nem utolsó sorban, meg kell említeni a for-profit művészi matricákat. Ide tartoznak a gyűjthető matricás albumok, egy brand figuráit megjelenítő, prémium matricák is.

Az előbb felsoroltak közös nevezője a jó minőségű grafika, illetve beltéri felhasználás során a papírformátum, kültéri használat esetében pedig a vinyl alapú matrica.

Ahhoz, hogy a Color nyomda elkészítse a saját, egyedi matricánkat, el kell küldeni számukra a darabszámot, a grafikai anyagot, a kültéri vagy beltéri felhasználást, a matrica formáját és a felhasználási területet.

Az etikett nyomtatáson túl ez a cég számos más dologgal is foglalkozik. Külön fül alatt található meg a termékük összessége, amely mindenki számára széles választékot nyújt. A weboldalukon kutakodhatunk a referenciák között, mellette a géppark információit is megtaláljuk. Részleteket biztosítanak viszonteladóknak, arról nem is beszélve, hogy leadás segédlet is biztosítja a gördülékeny megrendelést. A kapcsolat menüpont alatt található e-mail címre vagy az ajánlatkérés dobozban elküldhetjük terveinket, a rólunk menüponton belül pedig érdekes információkat tudhatunk meg a Color nyomdáról. Még egy bemutatkozó kis filmet is végig nézhetünk.